Foto:

Plichtsverzuim

Onze lokale fractie van Groep de Mos oftewel Rijswijks-Belang (ik las overigens ook dat er opeens meer lokale partijen gecharmeerd zijn van Richard's avances of zelfs een half bakkie koffie met hem willen gaan drinken) heeft aangekondigd de afscheidsbijeenkomst van onze burgemeester te boycotten. Al is het maar uit respect voor hun politieke collega's, hopelijk komen de dames en heer fractieleden nog op tijd tot inkeer.

Voor maandag 28 september staat er een officiële buitengewone extra raadsvergadering gepland. De agenda is kort. Onze vertrekkende burgemeester Michel Bezuijen legt zijn ambt neer en draagt zijn keten officieel over aan de loco-burgemeester. Die gaat hem vervolgens tijdelijk vervangen. Op deze besloten bijeenkomst in de schouwburg zijn enkel het college en alle Rijswijkse raadsleden met hun fractieassistenten welkom. Zij wel.

Om solidariteit te uiten hoef je niet weg te lopen

Okay, misschien hadden de organiserende ambtenaren deze buitengewone raadsvergadering geen afscheidsbijeenkomst moeten noemen. Dan had ook Rijswijks-Belang geen reden gehad niet naar dit 'afscheidsfeestje' te willen gaan 'uit solidariteit met al die mensen die door de uitbraak van corona zijn getroffen'. In een persbericht laat Rijswijks-Belang immers weten zo op te willen komen voor mensen die hun verjaardag niet durven te vieren en voor horeca-ondernemers die worstelen met het zogenaamde Nieuwe Normaal. Met mensen die hun bruiloft moesten annuleren of niet op bezoek mochten in het verzorgings- of bejaardentehuis. En met mensen die niet bij de crematie of begrafenis van hun dierbaren konden zijn.

Natuurlijk siert het de partij op te willen komen voor deze getroffen groepen. Zelf heb ik ook enorm te doen met die grote groep werkwillende zzp´ers die als gevolg van corona nu buiten hun schuld noodgedwongen en zonder enig inkomen thuis moeten zitten. Wat ik echter niet begrijp, is dat nu het vertrek van de burgemeester gebruikt moet worden om hiervan een punt te maken. Wat had hij dan kunnen doen?

Rijswijks-Belang is de partij die het hardst heeft geroepen dat het digitale vergaderen van de gemeenteraad maar weer zo snel mogelijk plaats moest maken voor fysieke bijeenkomsten. Nu doet zich eindelijk de gelegenheid weer eens voor college en collega raadsleden in levende wijze te ontmoeten en laat uitgerekend deze partij het afweten. Hoe gaan bewuste fractieleden, na maandenlang royaal doorbetaald thuiszitten, uitleggen dat als puntje bij paaltje komt ze bewust het werk verzuimen waarvoor ze zijn aangesteld en worden betaald.

Kiezers, ook die van Rijswijks-Belang, hebben er recht op en belang bij dat de door hen gekozen raadsleden hun werk goed doen. Het bijwonen van deze extra raadsvergadering hoort daar gewoon bij. Als na afloop van het officiële deel het glas op de vertrekkende burgemeester wordt geheven is er altijd nog gelegenheid de Rijswijkse Schouwburg - hoe toepasselijk - theatraal te verlaten.

FERRY's COLUMN

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden