<p>Aryen en Katja kijken er enorm naar uit om Rijswijk met hun werk te laten kennismaken. Foto: Frans Limbertie</p>

Aryen en Katja kijken er enorm naar uit om Rijswijk met hun werk te laten kennismaken. Foto: Frans Limbertie

(Foto: Frans Limbertie)

Beeldende kunst in Rijswijks spotlicht

Ook dit jaar is er weer een Rijswijk Talent Award. Maar anders dan voorgaande keren waar de podiumkunstenaars alle aandacht kregen, is het nu de beurt aan de beeldende kunstenaars. We spraken met twee deelnemers: Katja Schendzielorz en Aryewinder Bhagirath, over de rol die kunst in hun leven speelt. “Kunst maak je vooral voor jezelf, maar natuurlijk ook een beetje voor de ander.”

Frans Limbetie

Rijswijk - De juiste plaats van handeling is het Museum Rijswijk, waar we beide kunstenaars treffen. Ze worden begeleid door Jackie van der Vlis, projectleider van de Rijswijk Talent Award. “We vonden de tijd rijp om dit keer de talenten van de beeldende kunst naar voren te schuiven,” vertelt zij. Want ook daar blinkt Rijswijk volgens haar in uit. “Iedereen van pakweg 8 tot 108 jaar is welkom om mee te doen!” Zo ook Aryen, 28 jaar oud. Hij noemt zichzelf een outsider artist. “Dit betekent dat je je eigen regels volgt wat betreft kunst maken,” geeft hij aan. Aryen is een veelzijdig kunstenaar die vooral schildert en beeldhouwt. Zo heeft hij recentelijk een kunstwerk van textiel op plaat gemaakt. “Dit zijn gekleurde plastic draadjes die ik heb verweven tot een abstracte vorm. Ik houd me bezig met beeldende kunst in de breedste zin van het woord, zoals met speksteen beelden vervaardigen. Speksteen is heel zachte steen waarmee je organische vormen kan maken, zowel abstract en figuratief.” Zelf actief met kunst bezig zijn, is voor hem op dit moment een ideale uitlaatklep. “Ik kan er veel in kwijt van mezelf. Ik heb de Grafische school doorlopen, ben uiteindelijk afgestudeerd als geoloog en vind het wel een uitdaging om de wetenschap en kunst met elkaar te combineren. Eerst de kunstwereld verkennen en kijken wat hierin mijn mogelijkheden zijn.” Met een aardig portfolio op zak en tot nu toe één expositie timmert hij aardig aan de weg. “Ik ontvang veel enthousiaste reacties en zeker ook goede adviezen van mensen met tips zoals: focus je op één ding. Dat neem ik zeker mee, maar aan de andere kant realiseer ik me dat ik nog jong ben en veel uit wil proberen.” 

Katja is een gepensioneerde lerares tekenen en zowel ervaren in de kunst als in het leven. Bijna heel haar leven maakt ze al schilderijen en beelden. “Ik kom uit Enschede en woon nog niet zo lang in het westen,” vertelt ze. Elke drie jaar exposeert Katja haar werk en ze bezoekt veel beurzen. Vlakbij de Boogaard heeft ze haar eigen atelier waar ze veel tijd doorbrengt. “Een heerlijke ruimte waar ik lekker mijn eigen gang kan gaan. In de afgelopen periode van corona heb ik veel gemaakt en heb ik tevens veel oud werk gerestaureerd. Misschien gaf deze tijd me veel inspiratie. Je onderbewustzijn komt als het ware naar boven.” Het beeld dat Katja net af heeft nog geen naam en symboliseert twee mensen die elkaar innig omarmen. “Bij jou voel ik me thuis, dat is er wel een mooie naam voor het beeld,” geeft Aryen als tip. Een mooie naam! Daar kan Katja wel mee leven. 

Kijk voor alle info op rijswijktalentaward.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden