• Alles
 • (5)
  Bijeenkomst
 • (5)
  Inloop-Opendag
 • (4)
  Evenement
 • (5)
  Cursus-Workshop

Bijzondere Lezingen

zondag 15 december 14:00 t/m 16:00 uur

Anne Kloosterboer

Op zondag 15 december aanstaande zijn twee bijzondere sprekers uit Australië, Rae en Yuri Bolotin, te gast in Museum Rijswijk. De aanleiding is de tentoonstelling van Mariëlle van den Bergh, Oernatuur/Primal Nature, die nog tot en met 12 januari 2020 is te zien.

De titel van de tentoonstelling is afgeleid van een werk dat Mariëlle van den Bergh (Weert, 1956) heeft gemaakt tijdens een artist-in-residency bij de BigCi waar Rae Bolotin directeur is. Van den Bergh heeft Rae en Yuri Bolotin tijdens haar werkperiode goed leren kennen en het belang van hun werk gezien.

BigCi ligt aan de rand van het Wollemi National Park in het UNESCO wereld erfgoed Greater Blue Mountains. Voor Van den Bergh was deze omgeving een bron van creativiteit. Zij houdt zich in haar textiele werken bezig met ecologische en milieu-onderwerpen wat aansluit bij waar Rae en Yuri Bolotin zich mee bezig houden. Yuri Bolotin is milieu-activist, schrijver en bushwalker. Mariëlle van den Bergh heeft met hem een aantal wandelingen gemaakt door het gebied en heeft zich door de omgeving en door de verhalen van Yuri Bolotin laten inspireren.

Yuri Bolotin zal uitgebreid ingaan op het natuurgebied Greater Blue Mountains en Rae Bolotin zal in haar lezing uiteenzetten wat de betekenis van BigCi is en hoe zij tracht de recidency zo duurzaam mogelijk te runnen. Mariëlle van den Bergh zal aanwezig zijn tijdens deze middag.

Mariëlle van den Bergh onderzoekt in haar textiele werken de mogelijkheden van ruimtelijkheid. Door te experimenteren met verschillende garens en keramiek bij onder andere het Textiel Lab in Tilburg en het EKWC in Oisterwijk zoekt zij de grenzen op van wat er mogelijk is met de materialen die ze gebruikt. Het gaat haar niet alleen om de technische kant van de materialen; zij kiest voor natuurlijke materialen als evenknie van de natuur die zij verbeeldt. Van den Bergh maakt grote reizen en kiest voor artist-in-recidencies waar zij midden in de natuur kan zijn. Het is voor haar belangrijk

om ook in contact te zijn met de lokale bevolking in de omgeving van de recidencies en te ondervinden hoe zij zich tot de hen omringende natuur verhouden. De natuur is haar belangrijkste inspiratiebron. In haar werk toont zij haar respect voor de natuur en laat er de kwetsbaarheid van zien. De werken in de tentoonstelling zijn gemaakt naar aanleiding van haar recidencies in onder andere Japan, Australië, Tasmanië en de Verenigde Staten.

Aanmelding voor de middag kan via een email aan educatie@museumrijswijk.nl. De kosten voor de lezingenmiddag zijn €5,=, exclusief toegang tot het museum. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Astrid Huitker, educatie@museumrijswijk.nl, 070-3903617.


deel deze activiteit

Locatie

Museum Rijswijk
Rijswijk
Herenstraat 67
2282br


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.


Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden